Какво може да ни причини стреса

01.07.2021 By admin 0

Стресът може да се определи като начина, по който се чувствате, когато сте под абнормално напрежение.

Всички видове ситуации може да предизвикат стрес. Най-често това включва работа, пари, романтични връзки с партньори, деца или други членове на семейството. Стресът може да бъде причинен и от големи катаклизми и събития в живота като развод, безработица, преместване в ново жилище или тежка загуба. Но понякога не съществуват очевидни причини.

Стресови събития, които са извън обхвата на нормалния човешки опит, като  злоупотреби или измъчвания, могат да доведат до пост-травматично стресово разстройство (ПТСР).
Стреса може да бъде и положителен. Изследванията показват, че умерено ниво на стрес в ежедневието ни прави по – креативни, мотивирани и по-бдителни.  
Но стресът е здравословен само ако е краткотраен. Продължителния стрес може да доведе до физическо и емоционално изтощение. Стигне ли до крайности, той може да бъде убиец.

Какви са симптомите на стрес?

Физически промени

Когато сте под стрес, тялото произвежда повече от така наречените „борба или бягство“ химикали, които подготвят тялото за спешни случаи. Адреналина и норадреналина повишават  кръвното налягане, увеличават  сърдечната честота и  скоростта, с която тялото се поти. Те могат също така да намалят притока на кръв към кожата и да забавят дейността на храносмилателната система. Кортизолът освобождава мазнини и захар в кръвния поток и също така намалява ефективността на имунната система. Кортизолът е известен още като хормона на стреса.  С течение на времето тези хормони и промени сериозно биха увредили здравето ви. Как се проявяват?  Под формата на главоболие, гадене и стомашно разстройство, учестено дишане, прекалено потене, сърцебиене, а в дългосрочен план всичко това може да доведе до риск от  инфаркти и инсулти.

Емоционалните промени

Когато сте стресирани, може да изпитате много различни чувства, включително тревожност, страх, гняв, разочарование, апатия. Тези чувства могат да се хранят  помежду си и могат да произвеждат физически симптоми, за да се чувствате още по-лошо.  Силната тревожност може да доведе до виене на свят, сърцебиене, главоболие или стомашни разстройства. Много от тези симптоми могат да ви накарат да се почувствате доста зле, и да се притесните че имате сериозни заболявания.

Промени в поведението

Когато сте стресирани може да се държите по различен начин. Ще бъдете отегчени, нерешителни, плачливи, неотстъпчиви или заядливи. Ще бъде нарушен съня ви и хранителния режим също. Възможно е да има промяна в сексуалните ви навици. Вербалната и физическа агресия също се отприщва при стреса. В същност здравословния стрес се нарича просто стрес, а маргиналния, този който ни убива се нарича дистрес.

Кой може да бъде засегнат от дистреса?

Изследванията показват, че около 12 милиона възрастни във Великобритания имат психични проблеми всяка година. Повечето от тях страдат от тревожност и депресия и много от това е свързано с дистреса.
Някои хора изглежда са по-засегнати от лошия стрес, отколкото други. За някои хора, само да излязат от вратата на време всяка сутрин може да им бъде много стресиращо преживяване, докато други действат по – спокойно на влиянието на стреса.

Помощ

Не се страхувайте да потърсите професионална помощ, ако мислите, че вие  вече не сте в състояние да управлявате нещата по своему.
Първият човек, който ще ви помогне е психологът. Той е обучен и знае как заедно да овладеете това състояние. Така и вие и семейството ви ще излезете от тази криза с победа.

Автор: Анелия Димитрова