Терапията може да бъде мистериозна и смущаваща, особено ако не знаете какво да очаквате. Така че, ето ви моят опит в психотерапията и какво искат клиентите да знаят за терапевтичният процес:

Не е работа на терапевта да  дава съвет
Не сте при нас всъщност да ви кажем дали да се откажете от брака или  работата си. Реалната работа в терапията е да се опознаете по-добре и да промените начинът, по който мислите, начинът, по който се държите и начинът, по който разбирате света. И отоговорите ще си дойдат сами. Процесът на терапията не е да даваме добри съвети.

Разбира се, можем да обясним механизма за справяне с психични заболявания и епизоди като депресия, тревожност или биполярно разстройство, но когато става въпрос за решенията в личният ви живот, ние играем роля по-скоро на фасилитатор.
Наистина ли искаш да дойдеш на терапия, за да дадеш силата си на някой друг или искаш да се научиш да имаш тази сила за себе си?  

Read more: Нещата, които всеки терапевт всъщност иска да знаете

Под работа с диагнози се разбира, терапевтина работа по МКБ 10.
Това са диагнози и състояния от тревожният сектор, депресивният сектор, афективни и шизофренни разстройства и личностови такива. Какво представляват те?

Тревожни разстройства и състояния
Случайното безпокойство е нормална част от живота. Може да се почувствате неспокойни, когато сте изправени пред проблем на работното място, преди да направите тест или да вземете важно решение. Но тревожните разстройства включват повече от временна тревога или страх. За човек с тревожно разстройство тревожността не изчезва и може да се влоши с течение на времето. Чувствата могат да възпрепятстват ежедневните дейности като представяне на работа, работа в училище и взаимоотношения.
Тревожните разстройства са група от психични разстройства и епизоди, характеризиращи се с чувство на тревожност и страх . Тревожността е тревога за бъдещи събития и страхът е реакция на настоящите събития. Тези чувства могат да причинят физически симптоми (психогенни реакции), като бърз сърдечен ритъм, треперене, изотяване, и необясними медицински симптоми като гастроезофагеална рефлуксна болест, кашлица, ускулни потрепвания, скованост и т.н.. Има редица тревожни разстройства: генерализирано тревожно разстройство, специфични фобии , социално тревожно разстройство , тревожност от раздяла (загуба, скръб, неотработена стресова ситуация) , агорафобия , паническо разстройство, селективен мутизъм, обсесивно – компулсивно разстойство, пост травматичен стрес, здравна тревожност  . Хората често имат повече от едно тревожно разстройство, когато не реагират на време и не го парират. Коморбидността е характерна тук. Причината за тревожни разстройства е комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Тревожните разстройства често се появяват при други психични разстройства, особено тежко депресивно разстройство , личностните разстройства, алкохолната, хазартната и наркотичната зависимост и хранителните разстройства.  

Read more: Работа с диагнози

Схемата терапия (или Схема-фокусирана когнитивна терапия) е интегративен подход към лечение на личността, което съчетава най-добрите аспекти на когнитивно-поведенческия опит, междуличностните и психоаналитичните терапии в един единствен модел. Тази терапия показа забележителни резултати, в това да  промени негативните ("неадаптивни") модели при хората, с които са живели дълго време.

Схема-фокусираният  модел е разработен от д-р Джеф Йънг, който първоначално работи в тясно сътрудничество с д-р Арън Бек, основател на когнитивната терапия. Докато лекува клиенти в Центъра за когнитивна терапия в Университета в Пенсилвания, д-р Йънг и неговите колеги идентифицирали сегмент от хора, които изпитвали трудности да се възползват от стандартния подход. Той открил, че тези хора обикновено са имали дългогодишни модели на мислене, чувство и поведение, които им пречили да бъдат в реалният живот и ги правели нещастни.  Той обръща начина за подпомагане на пациентите да разглеждат и променят тези по-дълбоки модели, известни също като "схеми" или "капани на живота", които не са нищо повече и нищо по – малко от страхове. Схема = Страх!

Read more: Схема терапия

Когнитивно – поведенческата терапия (КПТ) е може би най-добре позната и най-практикувана форма на съвременната психотерапия . Дори и терапевти, които не се самоопределят като КПТ терапевти използват най-малко една шепа КПТ техники в практиката си.

Когнитивно – поведенческата психотерапия се основава на когнитивия модел: начинът, по който индивидите възприемат ситуация е тясно свързан с тяхната реакция – поведение към самата ситуация.
Важна част от КПТ е, че тя помага на клиентите да променят своето безполезно мислене и поведение, което води до трайно подобрение в настроението и функционирането им като личности. Тази психотерапия е клинична и лекува, тя работи с диагнози като депресия, тревожни разстройства, личностови разстройства, психози. И не само помага на хората да идентифицират отрицателните или нездравословни мисли, заменя ги с реални, и по този начин променя тяхното поведение и чувства в ежедневните ситуации. Броят на КПТ сесии, зависи от трудността, която имате. Често те са между 5 и 20 седмични сесии с продължителност между 45 и 60 минути. КПТ основно се занимава с начина, по който мислим и действаме сега, а не се занимава с миналото на индивида. Принципът е тук и сега! Ние хората сме мисли – чувства – поведение – тяло, в тази симбиоза всички елементи за взаимосвързани. Работата на когнитивно поведенческия терапевт е да разбере защо определена ситуация „разбъзиква” този кръг, клиента да анализира и да осъзнае също причината сам.

Read more: Защо когнитивно – поведенческа терапия?

Всички бихме искали да вярваме в това, че сме рационални и логични в мисленето си и решенията, които взимаме. Истината е друга. Тъжен факт е, че сме постоянно под въздействието на когнитивни изкривявания, които разрушават точно тази рационалност и логичност, благодарение на нашите вярвания, убеждения с които живеем всеки ден и под въздействието на които взимаме решенията в живота си. Понякога тези изкривявания са доста очевидни и вие можете сами да ги разпознаете. Други са толкова финни, че е невъзможно да бъдат забелязани освен от специалист в областта, а именно психолог в когнитивно – поведенческата терапия.

Ето и някои от многото когнитивни изкривявания, които имат мощно влияние върху начина, по който мислим, чувстваме и действаме.

Read more: Пет когнитивни изкривявания, които разрушават мисленето ви

Page 1 of 2

Фейсбук страница на Анелия Димитрова психолог, психотерапевт гр. Враца

Работя и с клиенти от други градове : Монтана, Козлодуй, Оряхово, Ботевград, Мездра и т.н.

Използвайте формата за контакти за запазване на час

Декларация за поверителност и Cookies