Лично Досие

SAVE_20210626_160302

Казвам се Анелия Димитрова и съм когнитивно – поведенчески психолог. Къде е нашата истина? Тя е тук и сега! Изкривявайки реалността в полза на нашите базисни и личностови страхове строим пясъчни кули, които толкова умело и със старание градим и пазим в полза на страховете си, че пропускаме цял един живот. И то само, за да се подчиним и да избягаме от всичко онова, което е само в нашите глави, онова което е било „там и  тогава”.  Разбира се, за всеки важи с различна сила и под различна форма.
Хубавото е, че реалността ви дава едно място, което е универсално и еднакво за всички, викат му „среща със себе си”. Хубаво е да бъде хубаво, да знаете! Та, там е това място, където се запознавате със себе си, проверявате се  и къде точно вие стоите в реалният живот, този, който тече в момента, с днешна дата и час. Защо е важно това? Защото си взимате отговори на такива въпроси като: Защо все ми се случва така? Сигурно съм каръкът на Земята? Кога ще бъда щастлив? Пак ли? ‘Айде стига бе?!!… Тази среща трябва да бъде проведена и проверявана винаги, когато усетите, че нещо ви куца в живота и тъкмо да ви се случи и се проваля, изпарява се…изчезва или е дежавю като повторен модел на житейски избор. Аз му викам на това реалистичен парадокс.
Така, мили ми хора, пътят е безкраен и никога не свършва и за вас и за мен. Аз се уча от вас, макар и в друг контекст – вие ме развивате като личност и професионалист – нишката е непрекъсната по между ни. Интеракцията между терапевт и клиент е значима и задължително двупосочна, за да има полза и за двете страни. Мисленото трябва да бъде споделено – отговорност пред себе си , нищо повече и нищо по – малко…просто точната „дозировка” и там е разковничето. Проверка в реалността – това е! Звучи просто, но… ние предпочитаме да си го усложним и става емоционално – поведенческа каша, едно лъкатушене между желаното…необходимото…жизненоважното и страхът.
Помнете мислите не са факти, а страхът е болест. И за двете лекът е реалността и битка за задоволяване на базисна и /или личностова потребност, прекъсната „там и тогава” от някой си, който е бил отговорен за вас в ранния ви опит и в израстването ви като личности. И който може би не е бил научен да ви научи, но щетата е нанесена и кашата е забъркана и voilà!
Практиката ми е доказала едно нещо със сигурност: разлика – промяна настъпва тогава, когато всеки придобие рефлекса за един адекватен поведенчески отговор за нуждите си…но за това трябва време и работа. Защото няма нещо в този живот, което е константа и непоправимо. Случва се! Става! Точка!

Мога да продължа да ви бръщолевя още куп психарски неща, но истината за вас и за мен е една: Разликата поражда разлика! Движението прави развитието! И да, страховете се лекуват, защото веднъж разбрани, анализирани и приети от личността, няма опасност те да бъдат повторно компрометирани и да ви изтласкат встрани от реалния живот.

Затова най – ценният урок за вас в моята терапия е:
От какво имам нужда? Как да се задвижа към потребностите си? Как си преча, за да удовлетворя себе си? Какво трябва да направя и как мога да използвам ресурсите си и да ги развия? Кое зависи от мен и кое не?

За вас остава само движението и промяната! И за мен тоже!
Успех на всички в кюпа!

Работи с конвенционалната когнитивно – поведенческа терапия, ориентирана към краткосточни, структурирани сесии и резултати. Схема терапия, Schema Therapy, (личностова, дългосрочна терапия) на д-р Джефри Янг. Клиничен опит при работа с тревожно – депресивни разстройства и състояния, ремисионни психози и афективни разстройства, житейски травми и кризи. 
Специализиран опит и интереси в областта на тревожните и хранителни разстройства – обсесивно – компулсивно тревожно разстройство, паническо тревожно разстройство, здравна и генерализирана тревожност, анорексия невроза.  

 Придобити  умения от обучения:

  • Клиничен психолог 
  • Когнитивно-поведенчески консултант към Бългаската асоциация по когнитивно – поведенческа психотерапия; супервизор д-р П. Василев и д-р Ирина Лазарова 
  • Специализация нива и семинари по Схема терапия –
  • Практикум в Терапевтична общност „Феникс“ – работа със зависимости и хранителни разстройства.
  • Кординатор на район Северозапад към Дружеството на психолозите в Република България